2022. júl 04.

Mosható falfestékek

írta: Kissfestes
Mosható falfestékek

Nedves dörzsállóság, szárazon törölhető? Mik ezek?

Megrendelői oldalról gyakran merül fel az igény, hogy a szép tiszta falfestés a későbbiekben valamilyen módon tisztítható, törölhető legyen. Elsősorban kisgyerekes családoknál vagy forgalmas irodák esetén jön szóba ez az elvárás. A sarkok, élek amik a leggyakrabban piszkolódnak, szűk folyosókon is gyakori a derék magasságban összefogdosott, kicsit ledörzsölt fal. Korábban egyértelmű megoldást nyújtott a szép (vagy csak emlékeinkben megszépült) olajlábazat, klasszikus zöld vagy okker színe biztos sokakban még emlékeket ébreszt. Erre igény manapság már nincs, így más anyagokhoz nyúl a szakember. Általában a latex festékek amik kiemelt dörzsállósággal rendelkeznek (ez az a tulajdonság ami lehetővé teszi a törölhetőséget), matt vagy selyemfényű végeredményt érhetünk el velük a megrendelő igényei szerint. Több gyártó rengeteg termékéből választhatunk, elég friss szereplő a piacon a Héra Ceramic fantázianevű termék, legutóbb egy érdi szobafestő munka kapcsán erre esett a háziasszony választása. Első ízben dolgoztunk ezzel az anyaggal, már hallottuk hírét , hogy magas kötőanyag tartalma miatt frissen kell eltörölni az esetleges cseppeket, ez hamar megerősítést nyert, igen erős anyagnak érződött a festés, hengerelés során. A magas kötőanyag tartalom azért fontos, mert ez (is) biztosítja a festék törölhetőségét, kopásállóságát de ebben az esetben a gyártó speciális mikro kerámia gyöngyöket is bevetett a még tartósabb falfelület érdekében. Így nem csak egy dörzsálló, mosható felületet tudunk létrehozni, hanem egy hipoallergén fertőtleníthető felületet. Ez az utóbbi évek pandémiás időszakában különösen felértékelődött tulajdonság.

moshato.jpg

És akkor lássuk a kivitelezést!

A korábban tapétával burkolt nappali falakat kaparás után is már mélyalapoztuk, majd kétszeri glettelés következett melyet gépi csiszolás koronázott meg.Ekkor ismét mélyalapoztuk a felületet ( a keletkezett finom por lekötése elsődleges fontosságú a tartós és dörzsálló végeredményhez) de ekkor már nem hagyományos termékhez nyúltunk hanem a gyártói ajánlásnak megfelelően a Héra prémium latex 3in1 alapozót hordtuk fel szórástechnikával a felületre, majd elhengereltük az esetleges megfolyásokat az egységes szívóképesség érdekében.

img_20220526_103442.jpg

A selyem matt festék már első rétegben is inkább a selyemfényű megjelenést mutatta, ezt második rétegben is megőrizte. Ez azért fontos információ, mert az ilyen falfestékek a legkisebb falhibát is kiemelik, így tökéletesen sima alapfelület (glettelt fal) szükséges. A mélyalapozás következtében már az első rétegen se higítottunk , a  második rétegnél pedig már semmilyen szívást nem mutatott a felület így könnyen tudtuk tartani a gyári ajánlás szerinti kiadósságot. A termék 3 nap elteltével hipoallergén felületet ad, a végleges ellenálló filmréteg 14 nap elteltével alakul ki. A filmréteg ezt követően válik vízzel, tisztító- és fertőtlenítőszerrel moshatóvá. Érdi szobafestőként ezt a munkát is városunkban csináltuk, de Diósd, Törökbálint, Budaörs vagy Biatorbágy is a térképünkön van, előszeretettel dolgozunk azokon a településeken is. Festés, tapétázás, poszterragasztás a Benta völgyében, Tárnokon és Sóskúton is.  

 

kissfestes_logo_kek_vastag.png

Szólj hozzá