2020. okt 26.

Kültéri faszerkezetek felújító lazúrozása

írta: Kissfestes
Kültéri faszerkezetek felújító lazúrozása

Vékony vagy vastaglazúr? Mérettartó vagy nem mérettartó faszerkezet?

Kültéri faszerkezetek a fokozott időjárási kitettség miatt különleges bánásmódot igényelnek. Az UV sugárzás károsító hatása, a faszerkezet természetes mozgása (pára felvétel-leadás), a csapóeső vagy télen a ráfagyott hólé, mind károsító erőként lép fel épített faszerkezetünkkel szemben. Legyen az ereszdeszka, pergola, kerti kiülő-és terasz, vagy fa nyílászáró, a szerkezeti és esztétikai védelem miatt gyakori gondoskodást igényel. Amikor azt szeretnénk elérni, hogy a fa erezete látszódjon, lazúrokhoz nyúlunk, melyek lehetnek vizes vagy oldószeres bázisúak, vékony vagy vastaglazúrok. Ez utóbbiakat választjuk, ha mérettartó faszerkezetekről van szó (ajtó, ablak, nyílászáró) mert ebben az esetben műszárított vagy kemény fa szerkezetekről van szó, melyek mérettartásuk miatt nem „mozognak, dagadnak” olyan mértékben, így a rákerült vastaglazúr nem fog repedezni, ahol majd a nedvesség bejutva lepergeti a vastaglazúr rétegünket miközben a fát is megszürkíti.

lazur2.jpg

Rendkívül fontos, hogy ezt megelőzzük, a megfelelő anyagot alkalmazzuk a megfelelő helyre és időben végezzük el a kültéri faszerkezet karbantartásait (ez akár 2-3 évente is szükségessé válhat szakember beavatkozása!). Ellenkező esetben már csak a drasztikusabb, időigényesebb visszacsiszolás segíthet, ami már költségesebbé teszi a munkát. 

lazur4.jpg

Kerítésre, terasz szerkezetre, ereszdeszkákra vékonylazúrt használunk több rétegben, ami jobban követi a faszerkezetek mozgását, nem repedezik, mert nem képez filmet a fa felületén, ugyanakkor megfelelő anyagot választva jó víz lepergető tulajdonságokkal is rendelkezik. Mi a Milesi rendszerét használjuk az utóbbi években, eddig jók a tapasztalatok. Ennél a terméknél a viaszos vékonylazúrra kerülhet egy selyemfényű lakk felület mellyel elérjük a tisztítható vastaglazúr állapotot, ahol az szükséges (pl. nyílászárók), sőt, egy ápoló folyadék is elérhető a rendszerhez melynek használatával kitolhatjuk a lazúrozás teljes felújításának időpontját.

lazur5uj.jpg

 

kissfestes_logo_kek_vastag.pngletoltes.jpgface.jpg

 

Szólj hozzá

szobafestő faápolás lazúrozás megbízható kivitelező vékonylazúrozás vastaglazúrozás