2024. jan 01.

Szobafestés árak 2024

írta: Kissfestes
Szobafestés árak 2024

Mire számíthatunk 2024 szobafestő áraiban?

Jóslatokba nem tudunk bocsátkozni, de a piaci mozgásokat a saját bőrünkön érezzük, ezért a kilátásokról van némi fogalmunk. Tavaly már összeállítottuk mi várható a 2023-as szezonban a szobafestő árakat tekintve, ezek utólag nézve nagyrészt beigazolódtak.  Szerencsére mi visszaesést nem tapasztaltunk az év egészére nézve, 2023-ban májusban és novemberben volt egy-egy pillanat amikor kritikus mértékben üresedett a naptár, majd gyors  lendülettel tele is lett ismét. A hivatalos statisztikai adatok 2023 második negyedévre tették a mélypontot és a harmadik negyedévben már pozitív képet mutatott a KSH , persze hozzá kell tenni, a kép a melyponthoz képest volt pozitív , nem abszolút értékben. A meglátásunk szerint inkább a negyedik negyedév tűnt mélypontnak, az építőipari kapcsolataink mindegyike romló kilátásokról számolt be az év vége közeledtével. A festékgyártói információk alapján 2023 legalább infláció arányos visszaesést hozott, többen a 30-40% forgalomcsökkenést tapasztalták. Tehát a pandámiás időszak és az otthonfelújítási támogatással is megtámogatott építőipar jelentős mértékű visszaesést élt meg gyártói és kivitelezői oldalon egyaránt a 2023-as évben. Ezzel értelemszerűen egybecseng a kereskedői oldalon tapasztalt eredmények, az újHÁZ Zrt. év végére a 20-30% visszaesést prognosztizálta. Ahogy ebben a cikkben is említik, a piac összes szereplője- gyártó, forgalmazó, kivitelező és a megrendelői oldal is- egy energiahatékonyságot növelő felújítási programra vár, mely jó válasz lenne az utóbbi évben tapasztalt energiaár robbanásra és a építőipari piac megtámasztására. Enélkül jó eséllyel további visszaesés várható a 2024-es évre, amit az EVOSZ is több platformon publikál és az energetikai felújítási programot sürgeti. A német piac általában jó indikátora a várható hazai gazdasági mozgásokra, nem sok jót ígér, hogy már ott is csak 2025 második félévére prognosztizálják az építőipar fellendülését.

arajanlat-minta.jpg

Kicsit hosszúra nyúlt a bevezető, lássuk végül 2024 szobafestés árait. Utoljára 2022 őszén kellett korrigálni anyagár költségeinket, a 2023-as évben ez nem változott, néhány anyagot tekintve (homlokzati hőszigetelés, mázoló anyagok) némi árcsökkenés is tapasztalható volt. Az infláció ugyanakkor nem szűnt meg, csak mérséklődött (a hivatalos adatok szerint), ezért 2023 őszén a munkadíjak szorultak némi korrekcióra és ugyan nem infláció követő mértékben, de emelésre volt szükség (sajnos). Bár jelenleg jó kilátásokkal vágunk bele a 2024-es év első negyedévének, az általános piaci várakozások elég borúsak az év egészére nézve, így várhatóan a 2024 szobafestő árai megegyeznek majd az óév végén tapasztalt munkadíj költségekkel. A visszaesés ugyan szemmel látható a szegmensben, de nem szabad elfelejteni, hogy a kapacitás felszabadulás nem azt jelenti, hogy nőtt volna a jó szakemberek száma az építőiparban. A jó szakember továbbra is hiány, emiatt nem várható hogy a szakipari munkák költsége csökkenne (plusz az inflációs nyomás okozta reálbér szinten tartása se engedi meg ). Az anyagköltségeket nézve a 2023-as évben a gyártók is konszolidálták áraikat (a forgalom visszaesésre reagálva, a növekvő energia és alapanyag költségek ellenére )  így további ár mérséklődésre ott se számolhatunk, legfeljebb gyár leállásokra. Így mi is csak egyetértünk a szakértő véleményével: Most kell mestert és építőanyagot rendelni, mert aki kivár, az ráfizethet. Szobafestésben máris ajánlunk egyet, itt megtalál minket!

 

A cikk elkészültét támogatta a colostok.hu építőipari online árajánlat készítő program.

Szólj hozzá

építőipar online árajánlat árajánlat készítő festés árak szobafestés ár pontos árajánlat részletes árajánlat festés árak 2024