2023. okt 28.

Falfelület előkészítése

írta: Kissfestes
Falfelület előkészítése

Liapor ház felületképzése

A felület előkészítés minden minőségi szakipari munka alapja. A csiszolás, portalanítás épp oly fontos a glettelés vagy festés előkészítése során, mint a mázolás esetében. Legutóbbi munkánk egy Liapor technológiás ház belső kivitelezése volt melyet a Homes4you készített kajászói megrendelőnknek.

img_20230927_173742.jpg

A beton elemek felülete egyes helyeken szinte tükör fényes volt, más falak kicsit darázsfészkesek voltak (de persze messze nem annyira mint az egykori panel lakások esetében) így több megoldásban is gondolkoztunk. Első gondolatra a tapadóhíd vagy betonkontakt is szerepelt a tervek közt, egy tükörfényes nem igazán nedvszívó beton felületre a legalaposabb megoldást kerestük szakmailag, hisz minden következő szakipari munka alapja a stabil és hordképes alapfelület. Igaz hogy itt pergésről, leveles leválásról értelemszerűen nem beszélhetünk, de a tükörsima felület sem biztosít kellő tapadást a rétegrendnek. Kezdésnek végül az alapokhoz nyúltunk vissza, felület előkészítés! Eltávolítani a laza, pergő részeket, zsír és pormentesítés a kellő tapadás érdekében, minden tankönyv alapja a felület előkészítés témakörében. Egyrészt a sarkokban a beton elemek illesztésénél az utólagos kiöntés kicsit eltért a síktól, így falmarót alkalmaztunk, hogy azokat a fel elemek gyári síkjával tegyük egyenlővé, másrészt a teljes falfelület kapott egy gépi csiszolást, „zsiráfozást” ahogy a festő mondaná.

img_20230926_082431.jpg

img_20230926_101458.jpg

Így a korábban tükörfényes felületek is porózus hatást értek el tapintásra (eltávolítva a formaleválasztó anyagot mely okozhatta ezt a tükörsima érzést) és a többi felületről is lecsiszolásra került az a cementfátyol réteg mely nem lett volna tartósan stabil alapja a glettelésnek, festésnek. Erről Shorts videó is megtekinthető Youtube csatornánkon. Ezután a felületet átvizsgálva végül a Fitplaster Hungary Kft. Propius-G mélyalapozója mellett döntöttünk kedvező tulajdonságai miatt, összetételének köszönhetően mélyebben szívódik be a fal pórusaiba. A beton felület a gépi elszívós csiszolás következtében szükséges mértékben fel lett érdesítve (a pórusok meg lettek nyitva) , a mélyalapozó segítségével pedig egyenletes szívóképességű és  hordképes lett azáltal, hogy a maradék port is lekötötte a falfelszínen.

_ik_9637.jpg

Száradás után mehetett a két réteg vékony glett, mely a rendszerben gondolkodás alapján szintén a Fitplaster kínálatából került ki. A glett gépi csiszolása után ismét a mélyalapozó került elő, hogy lekösse azt a minimális pormennyiséget amit a zsiráf a felületen hagyhatott, majd a befejező munkálatok keretében a falak fehér színét a Fit prémium belső falfesték adta meg.

kissfestes_logo_kek_vastag.png

Szólj hozzá

felújítás glettelés építőipar szobafestő festékszórás Airless falfelület előkészítése