2022. sze 25.

FOX dekorator bemutatón jártunk

írta: Kissfestes
FOX dekorator bemutatón jártunk

Coverart Design Burkolatok

fox2.jpg

Igaz idestova egy hónapja már, hogy a győri székhelyű Coverart bemutatótermében jártunk továbbképzésen, de időben most értünk csak oda hogy beszámoljunk Nektek is az élményeinkről. Korábban már jártam itt mikrocement workshop keretében, ám ezúttal nem egy termékre koncentráltunk gyakorlással összekötve, hanem közvetlenül a gyári előadóktól leshettünk el praktikákat a Fox dekorator anyagok használatáról. A lengyel Atlas cégcsoport szinte a teljes építőipart lefedi széles anyag kínálatával, a csoporton belül a Fox márka képviseli a belsőépítészet dekor termékeket.

Lássuk mit mutatott Jacek, a lengyel gyártó dekor trénere!

fox1.jpg

Kezdésnek egy új kész glett került bemutatásra, a klassz formájú vödör a kiszedésben segít, az anyag meg a feldolgozhatóságával szerzi az elismeréseket. Meglepő módon egy szürkés árnyalatú végeredményt kapunk, a gyártó nem törekedett a száradás utáni fehér végeredményre, itt érdemes megemlíteni hogy a dekor termékek saját alapozói is általában szürkés árnyalatúak, nem a hófehér fogadó felület elérése a cél (persze vannak hófehér alap dekorok is pl. Snow dust effect).

Elsőnek a Pearl Relief dekor masszáról derült ki, hogy bár a mintázás mindenképp műanyag spatulával történik, az anyag felhordásánál nem feltétlenül kell erre hagyatkozni, kis hengerrel is felgurítható -mellyel időt nyerhetünk a kivitelezésben- és ez után formázható véletlen szerű mozdulatokkal hogy a kívánt fény-árnyék hatásokat elérjük. A következő terméknél, a moha hatású Decorative Moss termék volt, egy nagyon praktikus kiszerelésben ahol a sötét és világosabb masszaanyagok mellett a felhordást segítő eszközök is megtalálhatóak voltak, így akár kezdő vagy hobby dekoratőrök is kipróbálhatják magukat az anyag felhordásában, ami a bemutató tanulsága szerint valóban nem egy nagy ördöngösség. Persze a stabil jó alapfelület és a megfelelő alapozás az lehet hogy szakember bevonását kívánja, mi minden esetben ezt szoktuk javasolni ügyfeleinknek. Bár a moha hatás személyes kedvencem, a a következő anyag is megnyert, a Black Obsidian massza valóban egy sejtelmesen csillogós massza anyag, más gyártóknál nem feltétlen tapasztalható ez az erős, anyagában való csillogás.

fox3.jpg

Ezt fejelte meg a Diamento fantázianevű , egyszerűen hengerrel felhordható dekor termék, ami szintén igazán csillogó hatást mutat, már egy lépésben felhordva! Más gyártóknál utólagos emulzióval lehet csillámport juttatni a felületre és még akkor sem letaglozó a hatás, itt már egy rétegben is magával ragadó, két rétegben alkalmazva (ahogy a Fox is javasolja ) már egy valóban finom struktúrájú és luxus csillogású felület érhető el. A Diamento 3D  hasonló csillogást egy kis tér hatású effekttel bolondít meg, a véletlen szerűen ecsettel felhordott anyag,  a csillogó hatás mellett szinte mélységet kölcsönöz a falnak. Nekem hasonló hatást mutatott a Kalahari effect és a Snow dust is, ez utóbbi fehér, a kalahari inkább pasztelles árnyalatú színekben érhető el, a Diamento 3D viszont igazán hatásos carbon és gold árnyalatokban is elérhető. Terítékre kerültek még a beton hatású dekor termékek , a massza munkával felhordható több árnyalatban is elérhető, valóban élethű felületet ad, ami nekem mégis jobban tetszett az az egyszerűbben kivitelezhető Decorative Concrete effect termék, mely hengerrel felhordható „festék”, műanyag spatulával való formázás után mégis elég jól hozta a beton hatású felületet. Ennyire egyszerűen még nem láttam beton hatást elérni!

fox4.jpg

A program igen sűrű volt, arra azért még jutott idő hogy a rozsda hatás is bemutatásra kerüljön. A massza munkával felhordott Industrial rust alapra egy rozsda aktivátort spriccelünk, annak mennyisége is befolyásolja milyen mértékű rozsda hatást hozunk létre.  Ha ezután még szivaccsal kicsit visszadolgozunk a felületre , melyet az aktivátorral újra lekezelünk, már-már a leveles rozsda hatást is sikerül imitálni. Ha Corten-acélos egységesebb rozsdafelületet szeretnénk elérni, akkor az aktivátort még felhordás elött keverjük bele az anyagba és így hordjuk fel a masszát (ez esetben pár napon belül fel kell használni az anyagot mert a rozsdásodási folyamat  a vödörben megindul). Ha ezeknél egyszerűbben szeretnénk rozsdás hatást elérni , a Fox dekoratornak erre is van megoldása, a sima rust effect szivaccsal felhordható, aktivátor használata nélkül is rozsda hatású termék

 

A bemutató nap valahol itt ért véget, de a dekor anyagokból nem fogytunk ki. A Fox dekorator kínálatában még további effectek, ásványi alapú masszák is megtalálhatók, megannyi természetes kő imitációt megvalósítva ezzel. Én másodszor látogattam le Győrbe a Coverart bemutató termébe de még biztos lesz következő alkalom is. A jó hír az, hogy ha minden igaz hamarosan Budapesten is elérhető lesz a Fox dekorator anyagok bemutatója , sokak nevébe reméljük hamarosan megvalosúl. Addig is azoknak akiknek nincs lehetőség eljutni egy FOX bemutatóra, jó szolgálatot tehet a gyártó Youtube csatornája , ahol megannyi alkalmazás videó elérhető.

 

kissfestes_logo_kek_vastag.png

 

Szólj hozzá

festés építőipar szobafestés szobafestő dekor festés dekorfesték megbízható kivitelező foxdekorator fox dekorator