2022. aug 06.

Penészes falak kezelése festéssel

írta: Kissfestes
Penészes falak kezelése festéssel

Hogyan kerüljük el, hogyan szüntessük meg?

 

Hogyan menjünk elébe és hogyan szüntessük meg házilagosan a penészes falakat? Gyakori kérdés megrendelőinknél, alább röviden megpróbálom vázolni az okokat és megoldásokat.

Bár így augusztus elején ez a probléma nem szokott előjönni, egy tulajdonos váltáson átesett kis garzon lakás tisztasági festésénél mégis jelentős mértékben találtuk szembe magunkat a problémával. A kétezres évek elején épült társasház egyik emeleti, de sarki lakásáról volt szó, ahol a háló és nappali homlokzati fala valamint az erkélyajtók környéke mutatott penészedést és a fürdőszoba sem maradt ki a problémából (automata központi elszívó üzemelt ez utóbbiban) . A tapéta leszedése után még több folt került elő azokon a helyeken ahol a bútor és az ágy teljes mértékben a falakra volt tolva, csavarozva.

szekrenyafalon.jpg

peneszesfelirat2.jpg

A penész megjelenésének megannyi oka lehet, ezek közül néhány:

  • hőhidas falszerkezet, beton és tégla szerkezet találkozása
  • rosszul kivitelezett homlokzati szigetelés
  • rosszul megválasztott hőszigetelés vastagság
  • kávák kihagyása vagy rossz kivitelezése
  • rossz vagy el öregedett vízszigetelés
  • tervezési hiba okozta hő híd
  • életvitel, páradús közeg
  • szellőztetés részleges vagy teljes hiánya

Szemrevételezéssel (amennyire az az ötödik emeleti erkélyről megállapítható volt) a hőszigetelés nem sérült, az ereszcsatornák rendben voltak és a fölötte lévő szinten is ugyan ezek voltak láthatók.

Az erkélyajtók belső kávájában megjelent penész utalhat arra, hogy ott a külső szigetelést nem fordították be vékonyabb xps lapokkal, pláne nem az egész falnyílás vastagságában, ahogy ma már elterjedtebb. A falak felületén jelentkező penésznek lehet oka a szigetelés mögé jutó víz is, itt azonban arra jutottunk hogy a szellőztetés teljes hiánya, esetleges alul fűtöttséggel kombinálva és a bútorok szorosan falhoz tolása okozhatta a problémát. Ezt fokozhatja még egy nyitott akvárium, gyakori teregetés (télen, szellőztetés nélkül), az amerikai konyhás kis lakás elszívó nélküli tűzhelye. Minden eset más és más, minden lakás vagy önálló családi ház esetében egyedi kombináció jöhet ki a fentebb vázolt okok együtteséből.

lemoso.jpg

Megelőzésre általánosságban azt szoktam javasolni hogy a kora reggeli órákban egy rövid kereszthuzat minden nap szükséges, még a legnagyobb hidegek idején is. Az éjszaka felgyülemlett pára így friss és száraz (!) levegőre cserélhető ki. Ez már önmagában is sokat segíthet, persze egy teljesen rossz szerkezetű vizesedő ház esetében nem oldja meg a problémát, de a legtöbb esetben már sokat javít vagy akár meg is szünteti a további penészedést.  Itt a festés megkezdése elött penészgátló lemosó oldatot használtunk a szükséges helyeken, majd a festékhez penészgátló adalékot adtunk (festékboltokban megannyi fajta beszerezhető), így a már meglévő gombásodást eltávolítottuk és elejét vettük hogy visszatérjen. Ha az életviteli problémák okozták a penészedést akkor ezzel a probléma letudva (a jövőbeli szellőztetést remélve) , ha azonban szerkezeti okai vannak, akkor egy ilyen penészgátló adalékkal pár évre nyújtjuk ki azt az időszakot amig nem jelenik meg újra. Vannak gyárilag kevert penészgátló festékek, ezek hatása kicsit tovább tarthat, de vannak igazán speciális festékek is melyek a páralecsapódást próbálják megelőzni, ami a penészgombák „meleg ágya” lenne (ez persze oximoron, a hideg felületen csapódik ki a pára).

 agyafalon.jpg

peneszfeliratos.jpg

Természetesen egyéb megoldásokkal is kezelhetjük penész problémáinkat, a kereskedelmi forgalomban kapható szerek (pl. Szavó)  a már megjelent penészgombát ideig-óráig eltűntetik, fertőtlenítő (fehérítő) hatásuk azonban a színes falak elszíneződésével járnak hosszú távon.

Addig is a probléma legegyszerűbb megelőzése a kora reggeli órákban végzett rövid kereszthuzat , mely friss száraz levegővel tölti fel lakásunkat, így az ismét magába tudja szívni a nap során keletkező pára mennyiséget , ami szellőztetés hiányában a pára telítettséget elérve a hidegebb, hőhidas szerkezetrészen csapódna ki.

A kisebb problémákat a megfelelő anyaggal egy jó festő is tudja orvosolni , a nagyobbakhoz szakértők véleményét célszerű kérni. Érdekesség képen pedig egy cikk a hővisszanyerős gépi szellőztetésről, mely a szellőztetéstől ódzkodók számára lehet energetikailag hasznos.

 

kissfestes_logo_kek_vastag.png

Szólj hozzá