2022. júl 22.

Lábazati díszvakolat felújítása

írta: Kissfestes
Lábazati díszvakolat felújítása

Amikor megkopott a gyöngykavics

 

A kétezres évek elején bevett szokás volt szinte minden kültéri felületet lábazati gyöngykaviccsal, díszítő vakolattal áthúzni, mert akkor a gyártok minden kültéri felületre ajánlották az azonos szemcsenagyságú, vegyes színekből álló műgyanta kötőanyaggal erősített „gyöngykavicsot”. A vegyes színben kevert kő őrleménnyel tényleg jó színharmóniát lehetett elérni bármilyen homlokzati vékonyvakolattal, legyen az kapart vagy dörzsölt. Így nagy tempóban terjed el akár teljes kerítések bevonataként is, ám az idő megmutatta hogy bár függőleges felületen elég jól bírja az időjárás viszontagságait- sőt, többnyire kiváló állapotnak örvendő lábazatokkal találkozunk- a vízszintes felületeken bizony gyakran megtalálta az utat magának a víz, és a gyöngykavics mögé kerülve elkezdte azt „táskásítani”, felületről letolni, amiben a téli fagy csak további katalizátorként szerepelt. A műgyanta kötőanyag ilyenkor jól összefogja a felületről már elvált lábazati vékonyvakolatot, kaparással megkezdve nagyobb darabokban, levelekben lehet a felületről eltávolítani a már elengedett díszítőanyagot. Ha túl sok a károsult felület, akkor akár a teljes felület áthálózásával, majd újrahúzásával lehet felújítani a lábazati díszítő vakolatot.  Egyik korábbi munkánkon ilyen feladattal szembesültünk, a házon jó állapotnak örvendett a lábazati vakolat, de az egyéb támfalakon már kikezdte az időjárás, és a fed lapokat is cserélni kellett sok helyen, mely a most divatos WPC burkolatot kapta meg. Ennek kivitelezése során több, de apró helyen sérült a gyöngykavics így válaszút elé kerültünk.

labazat1.jpg

Hálózzuk át a teljes felületet, vagy a kijavítás után húzzuk át az egyébként stabil régi gyöngykavicsot?

 

Több gyártóval konzultálva  , technológusokat bevonva végül utóbbi mellett döntöttünk, már csak a szoros határidők miatt is. Végül a Fit Rock lábazati vakolat mellett döntöttünk, pár kőműves kollega is ezt az anyagot javasolta a megoldáshoz. A kijavított hibákat csiszoltuk majd mélyalapoztuk, a nagy felületeket lemostuk, majd száradás után felhúztuk az új réteget. Minimális higítás mellett nagyon jól terült, jó volt vele dolgozni és a végeredmény is igen mutatós lett.

labazat3.jpg

Persze ebben a korábbi maszkolások, felület takarások is segítettek hogy a gyöngykavics csak ott maradjon ahová a megrendelő kérte, ne szerte szét a ház körül. Természetesen az évek majd megmutatják hogy mennyire válik be ez a technika (és anyagválasztás) , de egy diósdi családiház most ismét régi fényében tündököl a megrendelőnk nagy megelégedésére. Igyekszünk is minden esetben a maximumot nyújtani, ezen az épületen korábban már az oromdeszkát és homlokzatot is lazúroztuk, festettük.

labazat4.jpg

Elsősorban  Törökbálinton, Diósdon, Érden valamint a budai agglomerációban ( Budafok, Nagytétény, Újbuda, Budakeszi, Budaörs, Páty, Biatorbágy) állunk rendelkezésükre belső és külső szobafestő szakmunkával.

 

További képek munkáinkról:

letoltes.jpg

Szólj hozzá