2022. ápr 30.

Vlies tapéta felrakása házilagosan

írta: Kissfestes
Vlies tapéta felrakása házilagosan

Megoldható szakember nélkül?

Ha nagyon őszinte szeretnék lenni, akkor azt mondom inkább ne, annyi sok apró buktató tud lenni egy tapétázás során hogy az olykor még a gyakorlott szakembert is gondolkozásra készteti. A tapéta minta követése, miközben csövek, karnisok, kávák, pozitív és negatív sarkok állják útját az embernek nem egyszerű feladat, és a sok bűvészkedés közben még a minőségi tapéta ragasztó is megszáradhat aminek eredményeként nem lesz tartós a házilagos tapétázásunk.

1651399671123.jpg

De hogy ennyi lehangoló információ után pozitív hírekkel is szolgáljak, egy fal vagy ágyvég díszítésnek szánt egy-két lap (csík) vlies tapétát felrakni azért nem nagy ördöngösség. A vlies tapéták esetében (gyapjúrost vagy non-vowen néven is megtalálható a tapéta boltokban) a falfelületet kell bekenni tapétaragasztóval és abba belesimítani a tapétát . Ez sokkal könnyebb mint egy szűk szobában felállítani egy nagy tapétázóasztalt (különben se tart otthon olyat az ember) és az azon bekent , nedves tapétával dolgozni később. Mire figyeljünk mégis, ha magunk kezdenénk bele az otthoni tapétázásba és csak pár csík tapétát szeretnénk felragasztani, feldobva a hálót, nappalit, étkezősarkot:

-pontosan mérjük ki a felületet, hol akarunk kezdeni, hány lapot szeretnénk felrakni az adott falra

-az első lap függőzése nagyon fontos. Csapózsinór, lézer segítheti a munkánkat ez ügyben

-felületelőkészítés minden jó munka alapja. A tapétázandó felületet (de csak azt, mert elszínezheti az alapfelületet) kenjük be mélyalapozóval. Ez stabil alapot, csökkentet szívóképességet ad a falnak, tapétázásunk könnyebb, munkánk tartósabb lesz mert nem szívja el a ragasztót a fal idő elött

-Kenjünk be egy lapszélességű felületet tapétaragasztóval majd várakozás nélkül simítsuk bele a vlies tapétát, előszőr kefével, középen függőleges mozdulattal, majd a szélek fele is simítva, végül gumihengerrel erőteljes függőleges mozdulatokkal.

-a széleken kitüremkedett ragasztót azonnal töröljük le nedves, mikroszálas kendővel mert elszíneződést okozhat az alapfelületen.

 tapeta.jpg

Ezt a pár alap instrukciót betartva szép és sikeres munkának nézhetünk elébe. Természetesen több lap felrakásánál már illesztenünk is kell a tapéta csíkokat, figyelve az esetleges csúsztatott mintákra is, de ezért is szükségesek a fent említett praktikák betartása , hogy ezek már ne jelentsenek akkora akadályt.

Festékboltok, barkácsáruházak készségesen állnak rendelkezésre tapétázó kéziszerszámokkal, egyes barkácsáruházak külön tapétás szerszámsarokkal kedveskednek DIY vevőiknek.

 1651399671105.jpg

De a legegyszerűbb ha hív egy jó tapétázó szakembert aki tisztán és szakszerűen felragassza a kiválasztott vlies tapétát. További képek munkáinkról itt.

 

kissfestes_logo_kek_vastag.png

Szólj hozzá