2022. jan 01.

Otthonfelújítási támogatás 2022

írta: Kissfestes
Otthonfelújítási támogatás 2022

Tapasztalatok, tények egy év távlatából egy szobafestő szemszögéből

blogba.jpg

Tavaly lényegében elsők közt osztottuk meg otthonfelújítási támogatásról szóló blogbejegyzésünket, 2021. év első munkája egy ilyen családtámogatást igénybe vevő fiatal pár volt. Januárban, még épp a szülés előtt sikerült végére érnem a II. kerületi tisztasági festésnek Szépilona városrészben. Az azóta eltelt időben közel tucatnyi esetben festettünk vagy tapétáztunk ilyen konstrukcióban, sokan az esedékes (vagy még nem tervezett, de a támogatás lehetősége miatt előrébb hozott) tisztasági festésre igényelték meg az otthonfelújításit.

Volt, aki maga vásárolt festékanyag mellé csak a munkadíjról kért számlát, volt hogy mi végeztük az anyagbeszerzést a megrendelő (igénylő) nevére és volt hogy a kiállított számlában került részletezésre az anyag és munkadíj. Ez utóbbi is teljesen megfelelő megoldás, ebben az esetben célszerű már beadáskor a számla mellé csatolni a részletes árajánlatot , mely jól mutatja a festésre fordított anyag és munkadíj mibenlétét. Első munkánknál egyből megtanultuk ezt,ugyanis  az Állam Kincstár hiánypótlásra kérte be a részletes árajánlatot melyet a megrendelő nem csatolt az igényléséhez. Ezt meg is tettük, és végül gond nélkül megkapták a támogatást mert árajánlatunk minden esetben részletesen, egységre lebontva tartalmazza az anyag és munkadíj költségeket. Vállalkozási szerződést a  minta nyomtatvány szerint töltöttük minden esetben, beltéri szobafestő, tapétázó, szárazépítő  munkához a szerződés táblázatos részében a „j.a.” sor a megfelelő ahol a számla szerint kell feltüntetni az anyag és munkadíj költséget, valamint az összesítést.

blogba3.jpg

Ha van kültéri feladata is a festő vállalkozónak, akkor azt a „d.” pontban lehet rögzíteni, szintén külön feltüntetve az anyag és munkadíjat, majd ez után lehet a táblázat végén összesíteni az adott vállalkozó által kivitelezett munkák összértékét. Itt fontos megjegyezni, hogy amennyiben csak munkadíj számla kerül kiállításra, akkor csak a munkadíj részt töltjük ki, az igénylő által vásárolt festék  anyagszámlákat nem itt rögzítjük, az nem tartozik a vállalkozói szerződéshez! Ebben az esetben az igénylő excel tábla szerűen tölti fel az állami rendszerbe az általa megvásárolt anyagszámlákat!  Bár már a papír alapú számlákról minden kivitelezőnek kötelező volt áttérni online számlázásra (a számlatömb alapút is online kell regisztrálni megadott határidőn belül), előfordulhat még aki számlatömbből tölti ki számláját, ez esetben rögzíteni kell rajta hogy a kiállító eleget tesz a 2007.éviCXXVII.10.melléklet 1. pontja szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének. Mi a NAV online számlázó programját használva értelemszerűen automatikusan és azonnal eleget teszünk ennek. A fejléc megjegyzés rovatában azonban a biztonság kedvéért a vállalkozási szerződés szerinti HRSZ-t is rögzítjük, ezt társas házaknál vagy azonos címre eső több épületes lakóparkoknál egyértelművé teszi a munkavégzés helyét (az igénylő lakcímkártya szerinti címe és az ingatlan földhivatal szerinti hely rajzi száma).

Ezekre a kisebb buktatókra figyelve mindegyik munkánknál sikerrel igényelték meg az otthonfelújítási támogatást megrendelőink. Tehát ha 2022-ben olyan szobafestési, tapétázási, homlokzatfestési vagy mázolási-lazúrozási felújításon gondolkozik amire igénybe venné ezt a típusú támogatást, keressen minket bizalommal, nem csak a tisztasági festésben van nagy rutinunk.

 kissfestes_logo_kek_vastag.png

letoltes.jpg

Szólj hozzá

építőipar szobafestés szakmunkás tisztasági festés megbízható kivitelező otthonfelújítási támogatás