2021. jún 01.

Mit keres egy szobafestő az Európa Parlamentben?

írta: Kissfestes
Mit keres egy szobafestő az Európa Parlamentben?

Ünnepség az UNIEP megalakulásának 65. évfordulójára

Ez a viszonylag kerek évforduló 2018-ban történt, az 1953-ban alapított UNIEP – ahogy a mostani szlogenjük is szól: az európai szobafestő iparosok hangja- akkor ünnepelte fennállásának 65. évét. Mint láthatjuk, az európai festő szövetség megalakulása mintegy 40 évvel előzte meg az Európai Unió megszületését, de az Európai Gazdasági Közösség is csak négy évvel később, 1957-ben alakult meg. Úttörő volt hogy egységbe kovácsolja az  európai nemzetek szakmai érdek képviseleteit. Ez idő tájt a hazai politikai viszonyok felszámolták a hazai Szobafestő Ipartestületet, a kor nem kedvezett a független szövetségeknek, még ha csupán szakmai alapokon állt is. Jelenleg 16 ország megannyi építőipari szakmai szervezetét és festő iparosait képviseli Brüsszelben.

img-dc02fcf9c471bee3bb2e97fb42160955-v.jpg

Hazai szervezetünk, a Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestület a kilencvenes évek végi újjáalakulása után (az 1886-ban alakult ipartestület a kommunista idők alatt felszámolásra került) hamar felvette az európai szak szövetséggel is a kapcsolatot, így értelemszerűen mi is meghívást kaptunk erre az eseményre. A meghívó a strasbourgi Európa Parlamentben szólt, ahol egy reggelihez kapcsolt könnyed megbeszélés után hivatalos formában csatlakozott a küldöttséghez Anne Sanders és Ribeiro képviselő asszonyok, akik az európai kkv  ügyeivel (is) foglalkoznak.

img-8de6eddb722a889cd71d6fce0a68f917-v.jpg

A reggeli megbeszélés sarokkövei voltak:

  • szakképzés vonzerejének növelése/az égető utánpótláskérdés
  • szakképzés jobb finanszírozása , digitalizációja
  • tisztességes verseny az EU belső piacán
  • kivitelezők munka-és egészségvédelmi kérdései

A több mint két órásra nyúlt megbeszélés után egy parlamenti idegenvezetésen vehettünk részt majd   a hemycicle karzatán egy valódi parlamenti szavazásba nyerhettünk betekintést (emlékeim szerint a téma a vasúti közlekedés utazóközönségének jogai voltak éppen) . A nap folyamán többször előtérbe került az UNIEP fő küldetése, hogy fokozza a nemzeti szakmai szövetségek együttműködését a festő szakma minél sikeresebb érdekvédelmében, közösen képviseljük az ágazat érdekeit európai szinten. A parlamenti program díszebéddel zárult.

photo_15-11-2018_09_49_25.jpg

Ezután a küldöttségek az Elzászi Kézműves Kamarába folytatták a napot, ahol kifejezetten szakmai kérdésekről szólt a diskurzus, a távol maradt festő szövetségek videó konferencián keresztül tudtak becsatlakozni az eseménybe, így szinte egyedülálló módon sikerült tucatnyi ország festő érdek képviseleteit összekapcsolni és jobban megismertetni egymás aktuális helyzetét.

img-35e63addcc020ba1fc9fc731e90641cc-v.jpg

A hazai Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestület (SzMTOI) nonprofit szervezet, semmilyen állami támogatást nem kap, így tisztségviselői társadalmi munkában végzik feladataikat másod-,olykor harmad állásként. A meghívást-mely szintén költségtérítéses volt- így mindenki önerőből finanszírozta. Szervezetünk több hasonló érdek képviselettel szoros kapcsolatot ápol -Mafeosz, LOSZ, IPOSZ- de természetesen a legszorosabb a festőkkel és festékgyártókkal! A mindennapi munkák és problémák mellett a legégetőbb kérdés az utánpótlás nevelés, képzés, fiatalok figyelmének felkeltése szakmánk iránt, a beiratkozott tanulók sikeres végigkísérése a szakmunkás vizsgáig, hisz utánpótlás és megújulás nélkül nincs jövője szakmánknak.

img-89dded8bf6891a9e644b0ffc4353f98d-v.jpg

A hazai Szobafestő Ipartestület küldöttei

img-b343213031fe57526e7fc00113289e9a-v.jpg

Az UNIEP főtitkár asszonyával és Nagy Britannia képviselőjével

 

kissfestes_logo_kek_vastag.pngletoltes.jpgface.jpg

Szólj hozzá

elemzés építőipar szobafestő szakmunkás