2021. máj 16.

Európa legnagyobb festőipari szakkiállítása, szobafestés,homlokzat, szárazépítészet

írta: Kissfestes
Európa legnagyobb festőipari szakkiállítása, szobafestés,homlokzat, szárazépítészet

FAF kiállítás, München 2016

20210409_162918.jpg

Ez bizony egy régebbi történet, pár lelkes fiatal magyar kollégával összeállva 2016-ban kilátogattunk a müncheni „messére” ahol a soron következő FAF kiállítás került megrendezésre: Farbe-Ausbau-Fassade , azaz minden ami a festő szakmához kapcsolható. Az 1972-ben életre hívott, jelenleg a kontinens legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye három évente kerül megrendezésre, München és Köln városában cserélődnek a helyszínek. Sajnos a 2019-es kölnire nem jutottunk ki, de sebaj, készülünk a 2022-es Münchenire megint.Illetve csak készültünk volna, ugyanis a 2022-es Müncheni helyszínt végül lefújták a korona vírusra hivatkozva és most a Kölni rendezvényre készülhetünk ami azonban már két év múlva (nem a szokásos három) jön....ha minden igaz.

 

20160302_120329.jpg

Mi látható egy ilyen kiállításon?

Minden, minden és minden! Amit festő el tud képzelni a szakmában az itt van, szerszám, anyag, segédeszköz, háttéripar stb. A nagy "öregek" akik már visszatérő látogatói voltak a rendezvénynek, mondták hogy két napra készüljünk mire bejárjuk az egészet.Hát, hittük is meg nem is, végül két hosszú nap után beláttuk hogy itt kevesebbel nem is érdemes neki állni, megerősíthetem, aki menni tervez , két nappal számoljon.

20160303_123206.jpg

Elképesztő mennyiségben voltak jelen festék és alapanyaggyártók, a legújabb innovációk , az aktuális legfrissebb trendeknek megfelelő dekor anyag forgalmazók, végeláthatatlan szerszám és eszközgyártók, valamint a homlokzati munkákhoz kapcsolódó épített állványok és önjáró kosaras emelők a legkülönfélébb méretben. Egyik emlékezetes elem a szinte bőrönd méretűre összehajtogatható állványrendszer, mely kihajtogatás után egy komplett 4-5 méteres munkamagasságú platform lett az összes előírt munkavédelmi kiegészítőkkel (gyakorlatilag személygépkocsi csomagtartóban is szállítható mérettel!)

Ekkor már trend volt a homlokzatok sötét színezése (pl. antracit) ami azonban a nyári melegben nagyon felmelegszik, felesleges feszültségnek kitéve a hőszigetelő rendszert. Egyik nemesvakolat gyártó nagy újdonsága volt ekkor az a speciális dörzsvakolatuk ami még fekete színben is mérsékelt melegedést mutatott, így csökkentve a szigetelő táblák paplanosodását és a komplett rendszer hosszabb élettartamát. Az antracit dizájn idehaza is stabilan tartja magát 2022-ben is, de nagy vízhangja nincs az ilyen jellegű vakolatok használatának , pedig itthon is elérhető ilyen termék pl. a JUB kínálatában. 

 20160303_130711.jpg

Száraz építészeti témakörben (gipszkarton szerelés) is rengeteg gyártó képviselte magát, jómagamat leginkább az akkor még magyar piacon nem ismert szerkezetépítő profilok és befejező munkálatokhoz kapcsolódó segédanyagok nyűgöztek le. 2016 óta nagy változások történetek ezen a piacon is idehaza.

 

2024-ben aki teheti, látogasson ki a FAF kiállításra , mely Kölnben lesz esedékes, április 23-26 között. 

20160303_103330.jpg

20160303_103427.jpg

kissfestes_logo_kek_vastag.pngletoltes.jpgface.jpg

Szólj hozzá

festés szobafestés szobafestő szakmunkás megbízható kivitelező FAF kiállítás