2021. ápr 07.

Hőszigetelés falfestékkel !? Megoldás hideg falakra

írta: Kissfestes
Hőszigetelés falfestékkel !? Megoldás hideg falakra

Jubolin Thermo glett és Jupol Thermo festék

Év elején első munkaként egy társasházi lakás tisztasági festése volt soron, azzal a problémával hogy a külső falakon visszatérő probléma  a penész megjelenése, emellett igen hidegek is voltak (a kettő összefügg, a hideg falakon jelenik meg a harmat pont, a penész "melegágya"). Mivel a 60-as évek végi tégla társasház nem volt utólag homlokzat szigetelve és nem is tervezte a tulajdonosi közösség, ezért belső oldalról kellett megoldani a kérdést, mindezt a téli hideg időben. Mi legyen ilyenkor?

A belső oldali hőszigetelés sosem az ideális megoldás ( „elvész” a szerkezet hőtároló tömege mely az egyenletes légkört biztosítja télen-nyáron, télen a fagypont szerkezeten belülre szökhet ami kifejezetten káros az építményszerkezetre stb.) de vannak rá bevált megoldások, mint a Saarpor Climapor termékcsaládja. Mivel téli időben történt a kivitelezés ezt el kellett vetni, szigetelő táblák ragasztásával elzártuk volna a ragasztó anyag száradásának esélyét a hideg külső falakon. Így fordultunk végül a thermo festékek irányába, amik különböző üreges vagy vákuumos, esetleg kerámia „gyöngyöcskék” segítségével képeznek olyan felületet, aminek hőérzete sokkal kellemesebb. Ezek javítják a falfelület hőmérsékletet, ezáltal csökkentve a penész megjelenésének lehetőségét. Természetesen fenntartásokkal kezeljük ezen anyagok (glettek és festékek) hőszigetelő képességét, nem versenyezhetnek a vastag nikecell szigetelő táblákkal, de a hőérzetet pozitívan befolyásolják a homlokzati falak hidegsugárzásának megszüntetésével. Mi a Jubolin Thermo glettel javítottuk a falak egyenetlenségeit, majd Jupol Thermo festékkel festettük azt,  a gyártói előírás szerint 3 rétegben .

jub4.jpg

Mindkét anyagnál érdekes volt hogy kannáik sokkal könnyebbek voltak mint a sima glettek vagy festékek esetében, ez minden bizonnyal az üreges töltőanyagnak volt köszönhető. A glett jól feldolgozható, nagyon szépen simítható, a festék jó fedőképességű, hígítást azonban nem ajánlanak mert csökken hőszigetelő tulajdonsága. Így viszont nehezebben hengerelhető a hagyományos festékekhez képest, egy jó hosszúszőrű teddy-henger és egy jó szakember persze könnyen megbirkózik ezen tulajdonságával (mélyalapozás szerintem és a gyártó szerint is szükséges !) .

jubcikkhenger.jpg

Meglepetésre már az első réteg felhordása után tapintásra jelentősen javult a fal hőérzete, a hideg sugárzás megszűnt, vélelmezhető hogy a további két réteg még nagyban erősítette ezt a tulajdonságát az anyagnak. Tehát nálunk az ajánlott kategóriába került, régi bérházakon vagy műemléki épületeken ahol külső szigetelés nem alkalmazható (vagy panel házaknál, társas házaknál ahol nem ruháztak be a külső szigetelésbe ) egy jó alternatíva a külső falak hideg érzetének csökkentésére. Feldolgozását azonban mindenképp szakemberre bíznám, gyakorlott kéz kell  az eldolgozáshoz még a mélyalapozott felületek esetében is.

jubthermo.jpg

 

Természetesen kicsomagolás után itt is tisztán adtuk át a lakást mint mindig.

kissfestes_logo_kek_vastag.pngletoltes.jpgface.jpg

 

Szólj hozzá