2021. jan 09.

Otthonfelújítási támogatás festésre egy szobafestő szemszögéből

írta: Kissfestes
Otthonfelújítási támogatás festésre egy szobafestő szemszögéből

Esettanulmány egy frissen megvalósult kivitelezésről

cikk_kep.jpg

FRISSÍTÉS: A megrendelők megigényelték az otthonfelújítási támogatást a festésre. A pályázat sikeresen elbírálásra került! Hiánypótlásként bekérték a kiállított számla anyag és munkadíj részletezését, erre elég volt a kivitelezést megelőző  árajánlatot beküldeni, ami tételesen tartalmazta az anyag-és munkadíj tételeket. Tehát az alább vázolt otthonfelújítási  pályázatra megkapták a támogatást ügyfeleim!

 

Idei évünk első munkája egy tisztasági festés jellegű feladat volt, a határoló falakra speciális hőszigetelő képességű festékkel kiegészítve. Mivel a baba februárban érkezik (tehát betöltötte a kiírás szerinti min. 12 hetes magzati kort), ezért a munka sürgős volt, de tavaly év végére már nem tudtuk beilleszteni naptárunkba. Így idénre csúszott, mellyel a megrendelőnknek - nagy örömükre - lehetőség nyílt a decemberben kihirdetett otthonfelújítási támogatás igénylésére. Rövid bejegyzésemben ezt szeretném bemutatni a festő kisiparos oldaláról nézve.

Elsőnek beilleszteném mire nem igényelhető a támogatás:

nemigenyelheto.JPG

Tehát pl. beépített szekrényre igen (ha jól értelmeztük aminek nincs oldala), de szabadon álló bútorra nem. Számunkra a lényeg, hogy festésre igen,igényelhető! Minden iparossal (itt festő és klímás volt csak) kell kötni vállalkozási szerződést, erre formanyomtatvány itt található. Ez egyes részein egyszerűsített, máshol meg kibővített, ránk festőkre a 6§d és a 6§ja része vonatkozik, ide kell kitölteni a rövid leírást, anyagköltséget és munkadíj költséget.

egyikvonatkozas.JPG

 vonatkozokettes.JPG

 

 

Sok kollégánál volt bizonytalanság, hogy csak áfás számla nyújtható be, ami félreértés, kiírás szerint az áfa törvény hatálya alá tartozó számla nyújtható be, így KATA szerint adózó egyéni vállalkozóként 0% áfával én is benyújthattam. Az 5% áfatartalmú értelemszerűen ki van zárva, az az új építésekre vonatkozik. A számlám a szerződés szerint tartalmazta a munkadíjat és anyagdíjat külön tételként feltüntetve, erre van lehetőség, de mivel éves maximum limit tartozik a kisadózókhoz , ezért általánosságban nem célszerű anyagdíjjal is terhelni a számlát (könyvelési tanácsadóm Prompt Calculator Kft.) A számla mellékletében feltüntettük a társasházi ingatlan HRSZ szerinti pontos elhelyezkedését is, ami egyébként a szerződésben is szerepel, továbbá- bár a NAV online számla rendszerét használom- a mellékletben nyilatkoztam, hogy vállalkozóként eleget tettem a 2007.évi CXXVII. törvény 10. számú melléklet 1. pontja szerinti adatszolgáltatási kötelezettségemnek. (Ugye idén január elsejétől a magánszemélynek kiállított számláról- aki a támogatás igénylője jelen esetben-is online adatszolgáltatási kötelezettség van)

Alább csatolom a számlára vonatkozó egyéb kitételt:

 szamlakiallitas.JPG

 

Az igényelhető összeg a felújítási összköltség fele, de max. 3 millió forint. A kiírás szerint ennek 50-50% kell anyag és munkadíj számlát tartalmazni, ami egy festés esetén a legritkább esetben jönne össze. A kiírás ez ügyben szerintem kicsit torz, és nem is kötelező ez az arány tartása(!), bár a számolási logika szerint valóban akkor tudjuk a legnagyobb támogatási összeget elérni, ha a munkadíj és anyagköltség számlái közel azonosak. Erről alább csatolok egy minta példát, ami az allamkincstar.gov.hu oldalon is szerepel:

 tamogatasi_osszeg.JPG

A fent említett munkánknál ez úgy tudott megvalósulni, hogy az alapvetően jó állapotú lakásban a legutóbbi felújításkor ugyan elkészült a klíma kiállása, de nem került fel. Így a tulajdonos házaspár most a tisztasági festés mellett a klímát is fölszerelteti végül, ahol a munkadíj-anyagköltség aránya nagyságrendileg fordított a festéséhez képest, így a benyújtandó számláik nagyságrendileg teljesítik az ideális 50-50% arányt, jó eséllyel tudnak pályázni a számukra most elérhető támogatási összeg maximumára.

 

A támogatási kérelem benyújtása az utolsó számla kifizetése után 60 napon belül lehetséges, az állami elbírálásra szintén hatvan nap határidőt szabnak meg. Jövő héten felkerül a klíma, utána a  háziasszony benyújtja az igénylést, és izgatottan várjuk az elbírálást, reméljük jól értelmeztük mindketten a ránk eső részt. Bejegyzésem frissítem amint elbírálásra került a kérelem!

 

Információinkat a  http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/otthonfelujitasi_tamogatas_altalanos_tajekoztato  oldalról gyűjtöttük össze.

Kiegészítés: bizonyos esetekben a számolási logika miatt a 75-25% arányban is elérhető a maximális támogatás

Kiss Dávid, Szobafestő-mázoló-tapétázó Mester

kissfestes_logo_kek_vastag.pngletoltes.jpgface.jpg

Szólj hozzá

támogatás számla felújítás festés szobafestő tisztasági festés szobafestés ár otthonfelújítási támogatás