2020. máj 02.

Az Építőipar valódi helyzete webhely elemzési adatok alapján

írta: Kissfestes
Az Építőipar valódi helyzete webhely elemzési adatok alapján

A Covid-19 vírus helyzet hatása egy Szobafestő mikrovállalkozó szemével

Lassan két hónapja, március 11-én hirdetett országos vészhelyzetet a kormány, de a vírus elleni intézkedések már előbb megkezdődtek. A március 15-i Nemzeti Ünnepünket már korábban lemondták biztonsági okokból, onnantól kezdve a mindennapi életünk és munkánk is pillanatok alatt borult fel, a vendéglátóipar szinte egyik napról a másikra zárt be, az iskolák hamarabb. Szerencsére az építőipar azóta is üzemel, a kezdeti sokk elmúlt, az anyagellátás a szobafestő iparágban stabil, a munkák megrendelésében van némi bizonytalanság hisz a március 28-án bevezetett kijárási korlátozások mind a mai napig érvényben vannak.

img-160bc89eb4c69f7705b69c01ee23275f-v.jpg

A fenti diagramon jól látható az a szerencsés helyzet, amiben a hazai építőipar 2015 óta lubickol, a szobafestő szolgáltatást hirdető weboldal látogatottsága dinamikusan nő (némi torzítást okoz a növekedésbe hogy nem csak az építőipar fut fel, hanem az oldal látogatottsága is) Ez a áldott állapot mindenki számára ismert, amiben most törés történt, de senki nem tudja megjósolni pontosan mekkora is és milyen hosszú távon. A hazai nagy cégek vezetői nem borúlátóak, de kockázatnak látják az új beruházások előkészítésének lassulását melynek hatásai a következő években fognak jelentkezni. Az is látszik a diagramon (a lentebbin jobban is) hogy az idei évben még fokozódott az érdeklődés 2019-hez képest de ez- legalábbis a honlap üzemeltetőjénél- nem hozott munkadíj növekedést magával az év első három hónapjában (ez egyébként is még a téli holt szezonhoz kapcsolódó időszak).

 

A lenti diagram kiemelve mutatja a 2019-es év és az idei eddigi szakasza. A honlap látogatottsága a szilveszteri időszakban értelemszerűen igen alacsony, a márciusi bejelentések azonnal éreztették hatásukat, az addig a tavalyi időszak hasonló adatait is túlszárnyaló (!) napi 800-1000 weboldal megnyitás megzuhant a téli „holt szezon” szintjére és április 11-re érte el mélypontját, a kijárási korlátozások első határidejére (addigra már bejelentették, hogy meghosszabbítják azt). Az aznapi kb. 400 látogatás a 2017-es év hasonló időszakát idézi.

2019-20.jpg

 Azóta a weboldal statisztikai adatai szerint visszaállt az érdeklődés, ismét felülmúlva a tavalyi év hasonló időszakát (!), de sajnálatos módon ez nem realizálódik annyi „valódi” megkeresésben és megrendelésben, miközben mint korábban írtam, a munkadíjak nem emelkedtek a tavalyi árakhoz képest. Ennek ellenére a lakfelújítások költsége növekedhet, hisz a kedvezőtlen forint/euro árfolyamváltozás kihatással lesz az építőanyagokra, a hazai gyártásúakra is, hisz a kész termékek alapanyagai gyakran külföldről érkeznek. Mivel a szakmunkás bérek idén is növekedtek a tavalyihoz képest, így munkadíj csökkenés sem várható az iparágban.

 

Az adatokért köszönet a Kifestek.hu tulajdonos-üzemeltetőjének.

A szerző szintén szobafestő üzletágban tevékenykedő kisiparos.

 FRISSÍTÉS 2020.05.08.

Az oldal elsősorban lakossági és kis-közületi volumenben szolgáltat tisztasági festést, szobafestést, tapétázást és karbantartó jellegű szakipari feladatokat, tehát az adatok erre a szegmensre mutatnak, nem a nagyberuházások és új építésű lakóparkokban dolgozó szobafestők helyzetére. A probléma ebben a kisipari szegmensben az, hogy pont a március-áprilisi időszak az amikor felpörög a szezon és betáblázódnak a kollégák a nyárra vagy akár az egész évre. Na pont ezt az időszakot súlytotta a korona vírus miatti korlátozó intézkedések. Jó esetben egy elcsúszott de elhuzódó festő szezon elébe nézünk. Az alábbi diagramon a tavalyi és az idei év első öt hónapjának összehasonlítása látható a sajnálatos március közepétől április közepéig tartó visszaeséssel.

2019-2020diagram.jpg

kissfestes.hu

Szólj hozzá

elemzés építőipar szobafestés szobafestő szakmunkás koronavírus szobafestés ár festés árak 2020 covid19